Search This Blog

Now Loading......

[လြပ္လပ္ျခင္း] New Doc: အစားအစာႏွင့္ ဓာတ္မတည့္ျခင္းမ်ား

created the doc: "အစားအစာႏွင့္ ဓာတ္မတည့္ျခင္းမ်ား "
Htet Aung created the doc: "အစားအစာႏွင့္ ဓာတ္မတည့္ျခင္းမ်ား "

 Thursday, 23 June 2011 00:00 Health Digest

အစားအစာ ဓာတ္မတည့္မႈ ရွိသူမ်ား စားရမည့္ ဗီတာမင္ႏွင့္ အာဟာရ ဓာတ္မ်ား (Vitamins and Nutrients)

 စားရမည့္ အစားအစာမ်ား

 

- ေရမ်ားမ်ားေသာက္ပါ။

- သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္မ်ား (စီးထရပ္ သစ္သီးမ်ားမွလြဲ၍)

- ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား (ေျပာင္း ဖူးႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွ လြဲ၍)

- ဆန္ျဖဴ၊ ဆန္လံုးညိဳ - အျဖဴေရာင္ငါး (အခြံမာ ေရ သတၲဝါမ်ား၊ ကဏန္း၊ ေက်ာက္ ပုစြန္၊ ခံုး၊ ပင္လယ္စာမ်ားမွလြဲ၍) - ၾကက္ဆင္သား - Almonds ေစ့၊ သစ္ၾကားသီး၊ ေနၾကာေစ့။

 ဓာတ္မတည့္မႈကို တိုက္ထုတ္ ေပးမည့္ အာဟာရဓာတ္မ်ား

 

 

- ဗီတာမင္ C ၊ Bioflavo-noids ၊ ဗီတာမင္ A ႏွင့္ ဗီတာမင္ E၊ ဇင့္ (Zine)

- အင္ဇိုင္းမ်ား - အမွ်င္ဓာတ္- အူလမ္းေၾကာင္း ကို သန္႔ရွင္းေစေသာ အမွ်င္ ဓာတ္မ်ားေသာ အစား အစာ မ်ား

- ၾကက္သြန္ျဖဴ (လတ္လတ္ဆတ္ ဆတ္ အစိမ္းအတိုင္းစားပါ)

- (Cayenne pepper) င႐ုတ္သီး

ဓာတ္မတည့္မႈ ခံစားရသူမ်ား ခ်ိဳ႕တဲ့ႏိုင္သည့္အာဟာရဓာတ္မ်ား

- ေျမပဲ သို႔မဟုတ္ အပင္ႀကီးမွ သီးသည့္ အေစ့အဆန္မ်ားႏွင့္ ဓာတ္မတည့္သည့္ ကေလးမ်ား ဟာ အျခားနည္းလမ္းမ်ားျဖင့္ ပိုတက္စီယမ္ (Potassium) ဓာတ္ကိုစားျဖစ္ေအာင္ ႀကိဳးစား ရပါမယ္။ ပိုတက္စီယမ္ဟာ ႂကြက္သားေတြ သန္မာဖို႔ အေရး ႀကီးတဲ့ ဓာတ္ျဖစ္ပါတယ္။

- ဂ်ံဳနဲ႔ ဓာတ္မတည့္ေသာ ကေလး ဟာ တျခား နည္းလမ္း တစ္ခုခုနဲ႔ သံဓာတ္ (Iron) ကို အစားထိုး ၿပီး စားေသာက္ရပါမယ္။ သံ ဓာတ္ဟာ ေသြးနီဥေတြ ျဖစ္ေပၚ ဖို႔အတြက္ လိုအပ္ပါတယ္။ 

- ပဲပုပ္နဲ႔ ဓာတ္မတည့္ေသာ ကေလးဟာ အျခားနည္းလမ္း တစ္ခုခုနဲ႔ ဇင့္ (Zine) ဓာတ္ကို ျဖည့္စြက္ စားေပးရပါမယ္။ ဇင့္ ဓာတ္ဟာ အေအးမိျခင္းမ်ား၊ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးမႊားမ်ားႏွင့္ တုပ္ေကြး တို႔ကို တိုက္ထုတ္ရာမွာ အေရး ႀကီးပါတယ္။

- ႏို႔ႏွင့္ ဓာတ္မတည့္ေသာ ကေလး ကို အျခားနည္းလမ္းနဲ႔ ကယ္လ္ စီယမ္ ရရွိေအာင္ ဖန္တီးေပးရ ပါမယ္။ ကယ္လ္စီယမ္ဟာ အ႐ိုး မ်ားကို သန္မာေစပါတယ္။

- ဥ (egg) နဲ႔ ဓာတ္မတည့္ေသာ ကေလးကို ဗီတာမင္ B12 ရရွိ ေစဖို႔ နည္းလမ္းရွာရပါမယ္။ ဗီတာမင္ B12 ဟာ ေသြးဥ ကလာပ္စည္းေတြကို ေကာင္း မြန္ေစပါတယ္။ အျခားနည္း လမ္းတစ္ ခုခုျဖင့္ ရရွိေစရမယ္လို႔ဆိုရာမွာ ဥပမာအား ျဖင့္ ႏို႔ႏွင့္ဓာတ္မတည့္လို႔ ကယ္လ္ စီယမ္ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းမွ ကာကြယ္ရန္ ကယ္လ္စီယမ္ျဖည့္စြက္ အားေဆး ဒါမွ မဟုတ္ ကယ္လ္စီယမ္ ထည့္သြင္း ေဖာ္စပ္ ထားတဲ့ လိေမၼာ္ရည္ ( Calcium- fortified orange juice) စသည္ တို႔ကို စားေသာက္ေပးရမယ္လို႔ ဆိုလိုျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ အစားအစာ ဓာတ္မ တည့္ျခင္း ကို တိုက္ထုတ္ႏိုင္ရန္ သုေတသီမ်ား အႀကံျပဳထားေသာအာဟာရဓာတ္မ်ား

 လက္ဖက္စိမ္းအႏွစ္ (Green- tea extract)

လက္ဖက္စိမ္းရည္တြင္ အပင္မွ ရေသာ အာဟာရဓာတ္မ်ား Phytonutrients ႂကြယ္ဝစြာပါဝင္ၿပီး ၎အာဟာရဓာတ္တို႔က ကလာပ္ စည္းမ်ားအတြင္း တိုက္ခိုက္ခံရမႈမ်ား ကို ေန႔စဥ္ရွင္းလင္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ Allergies အတြက္ အသံုး တည့္ပါတယ္။ တ႐ုတ္တိုင္းရင္းေဆး တြင္ လက္ဖက္စိမ္းကို အစာေျချခင္း ကို အားေပးၿပီး စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ လုပ္ ငန္းမ်ားကို တိုးတက္ေစရန္ အသံုးျပဳပါ တယ္။

 

လက္ဖက္စိမ္းဟာ-

-ဗက္တီးရီးယား အမ်ိဳးအစား မ်ားစြာကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ဟန္႔ တားႏိုင္တယ္။

- အစာေရမ်ိဳကင္ဆာ ျဖစ္တန္ စြမ္းကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးတယ္။

- ကိုလက္စထေရာလ္ က်ေစ တယ္။

- ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ပံုမွန္ထိန္းထားေပးတယ္။

ဗီတာမင္ C

ဟစ္တမင္းထုတ္လုပ္မႈကို ေလ်ာ့ က်ေစတဲ့ အာနိသင္ရွိတာေၾကာင့္ ဓာတ္မတည့္မႈ ႐ုတ္တရက္ျဖစ္လာ ျခင္းကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးတယ္။ ဓာတ္မ တည့္မႈ ေဝဒနာလကၡဏာမ်ားကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္စဥ္ ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္။ ဟစ္တ မင္း ဆန္႔က်င္ေဆးဝါးမ်ား (Antihistamine) နဲ႔ တူညီတဲ့ အာနိသင္ ေတြကို ေထာက္ပံ့ေပးတယ္။ ဓာတ္ မတည့္မႈ တံု႔ျပန္မႈ (Allergic reactions) ေတြေၾကာင့္ ျဖစ္လာတဲ့ ဖိစီးမႈ (Stress) ေတြကို တိုက္ခိုက္ဖို႔ လိုအပ္တဲ့ Adrenal hormones ေတြ ထုတ္လုပ္မႈကို ကူညီေပးႏိုင္ တယ္။

ကြာစီတင္ (Quercitin)

ကြာစီတင္ဟာ အပင္မွရတဲ့ အင္တီေအာက္စီးဒင့္ျဖစ္ၿပီး Bioflovonoids မ်ား ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တယ္။ ေရာင္ရမ္းမႈကို ဆန္႔က်င္တဲ့ ဂုဏ္သတၲိ ရွိတယ္။ ဓာတ္မတည့္မႈေတြကိုေလွ်ာ့ခ် ေပးမယ္။ ဟစ္တမင္းထုတ္လုပ္မႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးတယ္။ ႐ူမတြိဳက္အဆစ္ ေရာင္ R.A၊ bursitis အဆစ္ေရာင္နဲ႔ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါတို႔မွာ အကူ အညီျပဳေပးတယ္။

ဆယ္လီနီယံ (Selenium)

အစားအစာဓာတ္မတည့္ျခင္း ဟာ အစားအစာထဲက ပ႐ိုတင္းကို ခုခံအားစနစ္က ဓာတ္တံု႔ျပန္ျခင္းျဖစ္ ၿပီး၊ ဆယ္လီနီယမ္မွာ ပ႐ိုတင္းမွ ၿပိဳကြဲလာတဲ့ အမိုင္ႏိုအက္စစ္ေတြကို ဖံုးအုပ္ၿပီး မ်ိဳခ်ဖမ္းစားလိုက္တဲ့ အာ နိသင္ (Amino acid chelate) ရွိပါ တယ္။ ဆယ္လီနီယမ္ဟာ ဆဲလ္ အကာ (cell membrane) ကို ကာကြယ္ေပးၿပီး ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို ျမႇင့္တင္ေပးတယ္။ ဗီတာမင္ C ရဲ႕ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ေတြကို အားေပးၿပီး Co-enzyme Q-10 ထုတ္လုပ္မႈမွာ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္ပါတယ္။

ပက္ပိန္း (papain)

Papain ဟာ သေဘၤာသီးမွာ ေတြ႕ရေလ့ရွိတဲ့ အင္ဇိုင္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္ ၿပီး၊ ပ႐ိုတင္းနဲ႔ တစ္သွ်ဴးအေသေတြ ကို ထိေရာက္စြာ ေခ်ဖ်က္ေပးပါတယ္။

ႏြယ္ခ်ိဳ (licorice Root)

ႏြယ္ခ်ိဳတြင္ ဓာတ္မတည့္မႈကို ဆန္႔က်င္ေသာ antiallergic ဂုဏ္ သတၲိႏွင့္ အဆစ္အမ်က္မ်ား ေရာင္ ရမ္းမႈကိုဆန္႔က်င္ေသာ Anti arthritis ဂုဏ္သတၲိမ်ား ရွိပါတယ္။ တ႐ုတ္တိုင္း ရင္းေဆးမွာ ႏြယ္ခ်ိဳ ကို အဆုတ္မ်ားကို စိုစြတ္ေနေစရန္ ႏွင့္ အစာေျခမႈကို အားေကာင္းေစရန္ အသံုးျပဳပါတယ္။ ႏြယ္ခ်ိဳဟာ အေရ ျပားေရာင္ရမ္းမႈကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။

မဂၢနီစီယမ္ (Mannesium)

မဂၢနီစီယမ္ကို ဖိစီးမႈေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးတဲ့ သတၲဳဓာတ္အျဖစ္ ယူဆၾကတယ္။ မဂၢနီစီယမ္ဟာ ဓာတ္ မတည့္တံု႔ျပန္မႈ (Allergic reactions) ရဲ႕ အက္စစ္အေျခအေန (Acedic stage)ကို ဓာတ္ျပယ္ေစေအာင္ buffer လုပ္ေပးတဲ့ ဂုဏ္သတၲိရွိတယ္။ ဒါ့ အျပင္ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အဆိပ္အေတာက္ ဖယ္ရွားတဲ့ျဖစ္စဥ္ရဲ႕ လမ္းေၾကာင္းေတြ မွာ မဂၢနီစီယမ္ဓာတ္ကို လိုအပ္ပါ တယ္။ ဓာတ္မတည့္မႈေၾကာင့္ ပန္းနာ ရင္က်ပ္ျဖစ္တဲ့အခါ အသက္႐ွဴေလ ပန္ ေတြကို က်ဥ္းေျမာင္းေစတဲ့ ဓာတ္ေတြ ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးျခင္းအားျဖင့္ ေလျပြန္ ေတြရဲ႕ ေဘးက ႂကြက္သားေတြကို ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေစ (Relax) ပါတယ္။

ကယ္လ္စီယမ္ (Calcium)

ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ တစ္သွ်ဴးေတြထဲက အက္စစ္/ အယ္လ္ကာလီမွ်ေျခကို ပံုမွန္ျဖစ္ေစတယ္။ Allergic reaction ေတြေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာတဲ့ တစ္သွ်ဴး ရဲ႕ အက္စစ္အေျခအေနကို ဓာတ္ျပယ္ ေအာင္ buffer လုပ္ေပးႏိုင္တယ္။ ဟစ္တမင္းထုတ္လုပ္မႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပး တယ္။

Bromelain

ပ႐ိုတင္းဓာတ္ကို ေခ်ဖ်က္သည့္ အပင္မွရေသာအင္ဇိုင္းဓာတ္ျဖစ္တယ္။ ေရာင္ရမ္းမႈ အႀကိဳျဒပ္ေပါင္း (Proinflammatory compounds) မ်ားကို တားဆီးတယ္။ အသီးအႏွံမွ ရတဲ့ ပ႐ိုတင္း ေတြကို ေခ်ဖ်က္ေပး တယ္။ ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္စဥ္ကေန ထြက္ရွိလာတဲ့ ေဘးထြက္ ဓာတ္ ပစၥည္း (by-products) ေတြကို ရွင္းလင္းေပးၿပီး ေသြးလွည့္ပတ္မႈကို အားေကာင္း ေစတယ္။

ေကာ့ပါး (copper)

မိုက္တိုကြန္ဒီးယား mitochondria ပ်က္စီးမႈကို ကာကြယ္ေပး တယ္။

ဗီတာမင္ B1

ႂကြက္သားေတြအားေပ်ာ့ ႏြမ္း နယ္မႈကို ေကာင္းမြန္ေစတယ္။

Molybdenum

အမိုင္ႏိုအက္စစ္ေတြကို ဖမ္းယူ ႏိုင္တယ္။ ခႏၶာကိုယ္က ဗီတာမင္ C အား အသံုးခ်မႈကို တိုးျမႇင့္ေပးပါတယ္။

ခုိင္မြန္ေက်ာ္


View Post on Facebook · Edit Email Settings · Reply to this email to add a comment.

0 comments:

Post a Comment

 

Categories

Twitter

Facebook

Share

© 2011 Myanmar Facebook Group Design by HRM
In Collaboration with ITN